Toespraak Karel Eyckmans Herselt


Toespraak door Dhr. Karel Eyckmans - Herselt centrum


Enkele grepen uit de Tweede Wereldoorlog: 


De Tweede Wereldoorlog verliep in twee fases. Van einde mei 1940 tot het vroege voorjaar van 1942 was de Duitse bezetting nog niet zo drukkend en werd de bevolking door de Duitse soldaten en overheid redelijk gerust gelaten, afgezien natuurlijk van de opeisingen van graan, aardappelen en vlees.

Van september 1940 tot januari 1941 lag er een Duitse eenheid van de Wehrmacht in het centrum van Herselt ingekwartierd. Deze soldaten veroorzaakte geen last. 

Alles kantelde in 1942 toen het duidelijk werd dat het Duitse leger op de fronten in Rusland en in Noord-Afrika klappen kreeg; De Duitse overheid had meer grondstoffen en voedsel nodig en verhoogde de opeisingen terwijl de rantsoenen aan voedsel, kleding en andere producten stelselmatig daalden.

Bovendien werd in 1942 een besluit afgekondigd waarbij alle mannen tussen de 20 en 40 jaar oud die geen vast werk hadden zonder pardon konden worden verplicht om in Duitsland in de fabrieken, mijnen en landbouw te gaan werken. Zo’n 20 inwoners van Herselt werden als verplicht tewerkgestelde naar Duitsland afgevoerd. Ze overleefden de oorlog maar vaak ten koste van veel ontberingen. 


Van het najaar 1943 tot  juni 1944 was er een Duitse eenheid van de 12de SS-Panzerdivision “Hitlerjugend”  in Herselt ingekwartierd. Deze divisie had in zowat alle steden en dorpen van de Kempen soldaten in opleiding gelegerd. De soldaten zelf waren jongens van  meestal slechts 16 à 17 jaar oud die uit de Hitlerjugend kwamen. In het midden van een bar koude winter kregen ze in open lucht hun gevechtsopleiding. De officieren en onderofficieren, die meestal de campagne in Rusland hadden overleefd, spaarden hun jonge rekruten niet en beulden hen af.

De eenheid verliet Herselt enkele dagen na D-Day, 6 juni 1944, toen de hele divisie in ijltempo klaargestoomd werd om naar Normandië te vertrekken en daar ingezet te worden tegen de gealliieerde legers. Hoewel iedereen schrik had van de SS-soldaten waren er soms toch goede contacten geweest.

Toen de familie Verlinden bvb. in 1958 de Expo, de wereldtentoonstelling te Brussel, bezocht, kwam er opeens uit de menigte een man met open armen naar hen gelopen. Nadat de familie van de eerste verrassing was bekomen, herkenden ze de man. Het was één van de twee Duitse soldaten die in de winter 43-44 bij hen was ingekwartierd. 


Een ander opmerkelijk feit tijdens de aanwezigheid van de soldaten van de 12SS-Panzerdivision “Hitlerjugend” gebeurde op de zondag dat FC Herselt thuis een voetbalmatch speelde tegen Booischot.

De soldaten kwamen bij het begin van de match in gelid en gewapend met geweren en pistolen op het voetbalterrein aangemarcheerd.

Alle supporters en ook de spelers verwachtten grote problemen, maar tot hun verbazing begonnen de soldaten voor de Herseltse ploeg te supporteren.

Toen de spelers van Herselt hun eerste doelpunt maakten schouderden de Duise soldaten hun geweren en ze vuurden een salvo in de lucht.

Iedereen op en naast het veld bevroor tot de Duitse officier luidkeel naar de scheidsrechter riep: “Fortspielen, Mann! Fortspielen.” De spelers van Booischot kozen daarop eieren voor hun geld en lieten Herselt met plezier met 4  - 0  winnen, om na de match als hazen naar huis te rijden. 


unsplash