Geschiedenis Bergom

Bergom in een notedop

Bergom, een rustige woongemeenschap op de linkeroever van de Nete, is het meest noordelijk gelegen deeldorp van de gemeente Herselt. Het onderscheidt zich van de andere deeldorpen door zijn ligging aan de grens van de gemeente, vlakbij het centrum van buurgemeente Westerlo. Bergom ligt op ongeveer 4 km van het centrum van zijn gemeente, terwijl het slechts 1500 m verwijderd is van het centrum van Westerlo.

 

Door deze ligging waren de Bergomnaars, tot in het midden van de 20ste eeuw, geestelijk grotendeels ingesteld op Westerlo. Bergom behoorde tot de parochie Westerlo. De kinderen gingen er naar school, deden er hun eerste en plechtige communie en werden er gevormd. De mensen gingen naar de mis in de kerk van Westerlo, werden er gedoopt, trouwden er en werden er begraven op het kerkhof. Grote delen van de bossen van Bergom behoorden en behoren tot de familie de Merode Westerlo en veel mensen van Bergom werkten voor de prinselijke familie. Dit versterkte de ingesteldheid op Westerlo.

 

In 1952 werd Bergom een afzonderlijke parochie. In 1951 werd de meisjesschool gebouwd en in 1953 de jongensschool. In de eerste jaren werden enkele klassen van de meisjesschool gebruikt als tijdelijke kerk. Pas op 14 september 1963 werd de nieuwe kerk ingewijd.

 

Maar de ligging blijft natuurlijk wat ze altijd geweest is en door de generaties lange ingesteldheid op Westerlo, blijven de Bergomnaars georiënteerd op het meest nabijgelegen centrum. Ze doen er hun boodschappen, gaan er naar de wekelijkse markt en blijven hier en daar lid van de Westelse verenigingen.

 

Bergom blijft een dorp ‘tussen’ Westerlo en Herselt. En met die ‘tussen’ wordt niet alleen de geografische ligging bedoeld.


Uit: Het Neteland - december 2016

Met dank aan "De vrienden van Bergom"

unsplash