Stro kapel


De tot op heden oudste gevonden vermelding van de Drie Eikenhoeve dateert uit 1644.
Toen vermelde de pastoor van Herselt in zijn manuaal: “habet item pastor partem sylvam ciraca duas quasi junalis terra sitam op de reyselbergh: vide inventarium D. Johannis Bruynseels f. 4 gelegen boven de Dry Eyken.”

Uit dezelfde periode, nl. uit 1648, stamt een andere nota in het manuaal: “item soo heeft den pastoir van herssel de novael thiende in een seecker percheel van hendric corten van bosch en heij tot lant gemaeckt door hendrick corten, gelegen op’t dry eycken velt, regenoot(ende) oost den Royendries toebehoorende jan verstappen nu pauwels verstappen, noort t’heeren straet komende van ’t valveken, zuyt niclaes van tendeloo.” In 1660 luidt het: “item van seker parcheel gelegen opt dry eycken velt van henric corten gebracht tot lant.”






















In een tekst in de eerste bundel parochialia van Herselt in het archief van de abdij van Tongerlo staat de vermelding uit 25 mei 1682 van: “sekeren erffen genaempt drye eycken block ende de heyde daer achte aen gelegen onder de groote Ste: Servaes thiende regenotende oost Jan Verstappen, zuyt sheeren straete naer Westerloo te gaen, west hendrick verstappen, noordt de voyerbempt.”

De vermelding van de Drie Eiken komen verder meerdere keren voor in de 18de eeuw, zo o.a. in 1737: “parvam sylvam caduam sitam op den Reijsselberch continentem forte junrnale aut circiter gelegen achter de Dry Eyken.” In 1783 wordt de hoeve aangeduid als “dry Eycken” op de kaart van landmeter H. Meulemans van een geprojecteerde steenweg van Aarschot naar Zammel via Herselt en in1788 staat ze getekend op de figuratieve kaart van de goederen onder Herselt toebehorend aan de markies van Westerlo;

De naam komt verder voor als plaatsnaam in de Atlas der Wegenissen van 1843 en op de latere kadasterkaarten.

Ook dient vermeld dat de huidige Drie Eikenstraat niets te maken heeft met de hoeve maar “uitgevonden” is aan de hand van de benaming op de kadasterkaart om de eigenaar van de toenmalige camping/recreatiedomein Dry Eycken te plezieren. De originele Drie Eikenstraat zoals vermeld op de Atlas der Wegenissen (chemin 49) liep van de Westerlosesteenweg langs de hoeve naar het Kipdorp.

In 1777 bij de veetelling wegens een uitbraak van de veepest wordt de hoeve eveneens vermeld. Toen werd ze uitgebaat door Sebastiaen Meeus die toen acht stuks hoornvee had, nl. vier koeien, een rund en drie kalveren.

Het woonhuis van de voormalige Drie Eikenhoeve is volledig vernieuwd. De schuur is in 1939 versteend en is een driebeukige baksteenbouw van vier traveeën onder schilddak. Het gebinte draagt meerdere graffiti waarvan de oudste “ IVDH 1609.”























Bronnen:

Karel Eyckmans: Bijdrage tot de toponymie van Herselt en Ramsel. Leuven, licentiaatsthesis K.U.L., 1975.

Archief Abdij Tongerlo : Manuale I (17de-18de eeuw)

Archief Abdij Tongerlo : 1bundel Parochialia Herselt I

Rijksarchief Brussel : Afdeling Kaarten en Plannen, nr. 136 : Figuratieve kaart van een geprojecteerde steenweg van Aarschot naar Zammel via Herselt. H. Meulemans, 1883.

Rijksarchief Brussel : Fonds de Merode-Westerlo : Fuguratieve kaart van de goederen onder Herselt toebehorend aan de markies van Westerlo, 1888, H. Meulemans

Atlas de Wegenissen Herselt, 1843.

Algemeen Rijksarchief Brussel: Rundveepest, nr. 127: katern Herselt; telling van het hoornvee 24 mei – 3 juni 1777

Karel Eyckmans: De Herseltse veestapel in 1777. In: Mededelingenblad HKW, jg. 23 (1996) nr. 4, p. 128 - 150.

Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Dee 16n 2: Provincie antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo. Turnhout, Brepols, 2000. P.16.



De Drie Eikenhoeve, Oude baan Herselt

unsplash