De Stro-kapel te Ramsel
Sedert meer dan drie eeuwen staat aan de steenweg op Houtvenne te Ramsel de Strokapel, oorspronkelijk Onze-Lieve-Vrouwkapel genaamd.
Zoals zovele andere kapellen, toegewijs aan de Moedermaagd, werd ook de Strokapel opgericht op de plaats waar een onbekende op zekere dag een beeldje van Maria in een eik had gehangen. Er ontstond een devotie die sterk uitbreiding nam en spoedig hoorde men spreken van wonderen door Maria aldaar verricht.
Om het beeldje tegen weer en wind te beschermen, werd er door de inwoners van Ramsel al vlug een klein kapelletje gebouwd. Deze eerste, primitieve kapel werd waarschijnlijkt gebouwd omstreek 1662. Veel ouder zal ze niet geweest zijn want ze wordt niet vermeld in de "Brabantia Mariana" uit 1632. Ook de kapelmeesters van de Sint-Hubertuskapel maken er geen vermelding van in hun klachten uit 1653 over de bemoeinissen van de pastoor van Westerlo. Ramsel behoorde voor1559 tot deze grote parochie.
1662:
De inwoners van Ramsel dienen een verzoekschrift in om een kapel te mogen bouwen. Dit verzoekschrift werd waarschijnlijk ingewilligd, daar de kloosterlingen van Tongerlo belast waren met het toezicht op de besteding der offergelden. Dit laatste was niet zonder moeilijkheden... de paters gebruikten namelijk deze gelden voor het onderhoud van de Sint-Hubertuskapel en hierover waren de Ramselaars niet te spreken.
1663:
Op 11 november van dat jaar, richtten de toenmalige 'cappelmeesters' Henricus Matthys en Petrus Van De Vondere namens de inwoners een verzoek tot de officiaal van s'-Hertogenbosch om zelf de overgaven aan het Mariabeeld te mogen beheren i.p.v. de kloosterlingen van Tongerlo en om een nieuwe kapel te mogen bouwen.
In 1664 werd onder leiding van priester Giselbertus Mangelschots de Kapel opgericht.
18de eeuw:
Het houten gebouwtje werd (vermoedelijk) in de 18de eeuw vervangen door een stenen kapel die sprekend leek op de Sint-Andrianuskapel van Houtvenne.
In 1788 werd de Strokapel vergroot om tijdelijk te dienen als parochiekerk, daar men toen de Sint-Hubertuskerk aan het verbouwen was.
De huidige vorm van de Strokapel dateert uit die tijd.
Sinds 2017 is men begonnen met de restauratie van de Strokapel.
De Strokapel in de steigers - augustus 2019
Fotogallerij - Bezoek erfgoedcel Herselt aan de werf 'Strokapel' - Augustus 2019