Spitfire witput

Crash van een Spitfire aan de Witputstraat - Blauberg/Herselt

 F/O Fredrik Fearnley


Op 25 februari 1944 steeg Fearnley Fredrik  met zijn spitfire op in Engeland. Zijn opdracht was bommenwerpers te beschermen bij een luchtaanval op de Duitse vliegbasis te Brustem bij Sint-Truiden. Zijn Spitfire IX droeg het nr. MJ. 534 en behoorde tot het 331 Sqn (Squadron) North Weald (Essex - G.B.). Het 331 Sqn bestond enkel uit Noren.


Boven Averbode leverde hij een luchtgevecht met een Duits toestel. Dit toestel raakte beschadigd en brak het gevecht af. F/O Fearnley was zelf ook geraakt. De Noorse piloot probeerde zich te redden met zijn valscherm maar dit bleef helaas hangen aan de staart van zijn vliegtuig. Hij werd kansloos meegesleurd. Wanneer hij loskwam van het toestel was het te laat. Het toestel stortte omstreeks 11.15 uur neer in de Witputstraat te Herselt, hijzelf stortte in de onmiddelijke nabijheid neer.

Louis Thiels bewaart nog steeds de parachutezak met zijn naam F/OFearnley erop.
De Duitsers hebben deze piloot te Deurne bij Antwerpen begraven. Na de oorlog werd zijn lichaam opgegraven en gecremeerd. Zijn as werd overgevlogen naar Noorwegen om daar te worden bijgezet in het familiegraf op het kerkhof 'Vestre Gravlund' te Oslo.

F/O Fearnley was ongehuwd.

Fearnley Fredrik Arild Sverdrup:
Bodö (Noorwegen) ° 14/09/1915

Herselt + 25/02/1944


Volgde zijn vliegopleiding vanaf 1940 in Canada.
Vloog op Spitfire MK IX (zie foto hierlangs).


Ouders:

Vader:Dr. Heelkundige Arild Fearnley

Moeder: Ragnhild Sverdrup

Broers/zussen: Arild Sverdrup Fearnley, Ragnhild Sverdrup Fearnley, Hartvig Arild Sverdrup Fearnley