Lancaster

Een Lancaster van het 626 Sqn stort neer in De Schrieken


Opgestegen vanop de RAF Basis 'Wickenby' op 21-22 mei 1944 en na een bombardement op Duisburg wordt de bommenwerper 'Lancaster III' vermist in de buurt van Aarschot. Het toestel Lancaster ND964 van het 626 Sqn kwam op 22 mei 1944 neer in De Schrieken.


Bij deze opdracht, het bombarderen van Duisburg, waren niet minder dan 510 Lancasters en 22 Mosquito's betrokken. Helaas gingen er 29 toestellen verloren. Aan boord van de Lancaster die neerstortte in de Schrieken lieten zes bemanningsleden het leven.

Blijkbaar had Schnaufer slechts één man zien springen toen hij het toestel neerschoot.

Er werden 6 doodskisten gemaakt, 3 bij Alfons Ooms en 3 bij Frans Broers. Deze 3 laatste werden afgeleverd op de plaats van het neerstorten door Alfons Eyckmans die daar ter plaatse vaststelde dat de Duiters de wrakstukken van het toestel en de stoffelijke overschotten reeds op een vrachtwagen hadden geladen. In het wrak werden slechts 5 lichamen gevonden. Hij hoefde niet te kisten en de doodskisten werden zomaar meegenomen.
E.H. Vetters is ook ter plaatse geweest en heeft twee lijken zien liggen, gedeeltelijk ontdaan van hun uniformen.


De stoffelijke overschotten werden door de Duitsers naar het oorlogskerkhof Fort III te Deurne gebracht en aldaar begraven.


Dezelfde dag of 's anderendaags werd een slachtoffer in de nabijheid gevonden door Jef Aerts. De Duitsers hebben ook dit zesde slachtoffer opgehaald. Het was de piloot R.R. Brant die de crash enkele uren heeft overleefd. Sgt (USA) K.L.D. Mc Coy, overleefde met zijn parachute de crash. De 6 omgekomen bemanningsleden waren Brits.

De bemanningsleden:

De zes omgekomen bemanningsleden:

F/O Roy Robert Brant - Pilot

Sgt Robert William Kemp - Flight engineer

Sgt Anthony Arthur - Short Mid-Upper Air Gunner

F/O Frederick Leslie Peck - Navigator

Sgt Eric Richard - Rear Gunner

Sgt Georges Alan Mc Ewan - Wireless Op. - Air gunner


Het overlevende bemanningslid:

Sgt K.L.D. Mc Coy (USA) - bommenrichter - werd toegevoegd aan een nieuwe crew, bij het leggen van zeemijnen op 2-3 maart 1945 raakte ook dit toestel vermist voor de kusten van Denemarken.