Herselenis artikels

Nu in Herselensis:

Verschans je in de Merode!


In Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo stonden de ‘boerenschansen’ tijdens de Archeologiedagen 2022 op 20, 21 en 22 mei in de kijker.

Vanuit een inventarisatie van alle boerenschansen in het Merodegebied is er samen met de IOED (intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst) de Merode, de zes gemeenten en de lokale erfgoedactoren een mooie brochure opgesteld. Met deze brochure kan je vanaf de start van de Archeologiedagen met de fiets erop uit trekken, om in jouw gemeente (en de andere Merodegemeenten) te speuren naar de sporen die de schansen hebben achtergelaten in het landschap.

In Herselt kon je tijdens de Archeologiedagen deelnemen aan de gegidste fietstocht langs de boerenschansen van Herselt, alsook gaf Karel Eyckmans vrijdag 20 mei een lezing over de boerenschansen van Westerlo en Herselt.

Kon je er zelf niet bij zijn?


Geen nood, in Herselensis vatten we de gegevens van de boerenschansen in Herselt samen. Met behulp van de brochure of de Erfgoedapp kan je nog steeds zelf op zoek naar de schansen van Herselt. De brochure is in Herselt nog te verkrijgen bij dienst Toerisme en Cultuurdienst.